Hiilarit lihottaa?

leipää

Hiilari ei automaattisesti lihota. Pelkkien hampurilaisten syöminenkään joka päivä ei automaattisesti lihota. Lihomiseen vaikuttaa seuraava simppeli yhtälö: oma päivittäinen energiantarve – oma päivittäinen energiansaanti ravinnosta = lihominen tai laihtuminen. Jos siis syö hampurilaisia ja ranskalaisia päivässä 1800 kcal edestä, oman energiantarpeensa eli kulutustasonsa ollessa 2300  kcal päivässä, niin et liho. Itseasiassa laihdut, koska kulutus oli 500kcal korkeampi kuin syömäsi energiamäärä.

Hiilihydraatteja on kuitenkin helppo saada kaupasta paljon ja halvalla. Tästä varmaan juontaakin yleistys siitä, kuinka hiilarin syöminen lihottaa. Kaikki leivonnaiset, karkit, sokerilimut, pizzat, pastat ja leivät mitä päivän aikana tulee syötyä saattaa kasaantua hiilarimääriltään aika korkeiksi. Monesti jopa liian korkeiksi, jonka vuoksi lihotaan. Hiilari ei siis itsessään lihota ketään, sitä vain saadaan usein ruokavaliosta niin paljon liikaa, että syöty energiamäärä ylittää reilusti oman kulutustason. Makroravinteille on omat energia-arvonsa. 1g proteiinia vastaa noin 4kcal energiaa. 1g hiilihydraattia vastaa niin ikään noin 4kcal energiaa. 1g rasvaa taas vastaa noin 9kcal energiaa.

Jos syöt tosi paljon hiilareita etkä esim. urheile aktiivisesti, niin kyllä – varmaan kannattaa vähentää. On myös ehkä paikallaan katsoa mistä hiilarit tulevat. Elämänlaatu saattaa kohentua, kun vaihtaa valkeista jauhoista tehdyt sokerikuorrutetut leivonnaiset täysjyväriisiin. Olo on varmasti parempi. Mutta pidä mielessä – hiilari ei automaattisesti lihota ketään. Ylimääräiset kalorit lihottavat ja joskus ne voivat tulla ylettömästä hiilarin nauttimisesta.